Friday, May 29, 2009

Bacalah!

Kadang-kadang saya terdengar juga keluhan sesetengah orang mengenai diri mereka yang kurang kreatif. Pada saya bukan itu masalahnya. Menjadi kreatif itu bukan sahaja anugerah, tetapi adalah sesuatu yang mampu untuk diusahakan. Bagaimana? Banyakkan membaca!
"Banyak membaca luas pengetahuan" mungkin kedengaran sangat tipikal, tetapi sememangnya begitulah keadaannya. Pada saya, kebanyakkan kita masih lagi kurang membaca. Em, maksud saya membaca bahan yang lebih serius. Bukan bahan picisan seperti majalah hiburan, komik dan novel-novel cinta sahaja.. ataupun sekadar 'bloghopping'! Masih terlalu banyak yang kita perlu tahu tentang realiti dunia ini.. Lalu bagaimana mahu asyik berada di alam fantasi saja?

gambar dari saharil.com

Lihat saja masyarakat Indonesia. Saya memang kagum dengan mereka kerana mereka sangat kreatif! Ada orang yang berkata bahawa kesempitan hidup yang memaksa mereka untuk menjadi kreatif, tetapi dari satu sudut saya melihat mereka lebih menghargai banyak karya penulisan berbanding dengan kita. Malah ke toko buku mereka saja mampu membuatkan saya separuh nafas melihat buku-buku mereka. Sangat mengagumkan!

Untuk apa perlu kreatif dan luas pengetahuan?
Tentunya dalam menjalankan tugas utama kita di dunia ini wahai sekalian sahabat.. sebagai da'e. Dakwah itu seni.
Dakwah itu perlukan kreativiti!
dan mempunyai pengetahuan luas itu juga satu cara untuk meraih kreativiti.
Juga untuk menarik minat masyarakat dalam membawa mereka mendengar tentang keindahan Islam.
Masih ingat kisah Pokok Getah? (Versi Malaysia - Kambing dan Pokok Getah, Versi indonesia- Kereta dan pokok Getah).

Maka, usah buang masa dengan sesuatu yang sia-sia!
Gunakanlah untuk meraih pengetahuan sebanyak-banyaknya. Takkanlah mahu mengharap apa yang diberi semasa pengisian saja. Siapa yang mahu lebih, perlu berusaha lebih! dan tentunya ganjaran daripada Allah juga lebih! hehe.

Bagaimana mungkin seorang dae itu punya masa lapang..
lalu digunakan untuk sesuatu yang tidak menambahkan iman dan amal pula?
Sedang umat sedang tenat memerlukan kita.
Usahalah untuk membaca!
Ayuh! Saya mengajak diri sendiri dan anda semua..

Takkan mahu tunduk saja dengan kata-kata Si Moche Dayan terhadap umat Islam,
"Umat Islam malas membaca!"

Bacalah!
Bacalah!
Bacalah!

6 comments:

Anonymous said...

ape cite kambing atau kereta dan pokok getah tu ye? macam x tau je...huhu

kuchinque said...

hehe. kena minta org tlg ceritakan la.
kalau saya tulis, jadi tak best sebab cerita tu kena ada gaya penceritanya =P

Anonymous said...

ooo, begitu ye...
nnt sy tanye org, time ksh...=)

fieqa said...

salam..kak kd..kalo kite blog hopping, n bahan2 y di blog tu mmg sgt bermanfaat ok kan..
meaning, kdg2,
sesetengah org tu lebih suker membaca bahan2 di internet berbanding buku y betol..
ape y pntg, ape y di baca itu kan..(",)..hehehe..
ape komen akk..
tegor la sy if saya tersalah tafsir ke..hehe..

kuchinque said...

ok je baca blog.
Tapi kalau baca buku rasanya bacaan tu lebih terarah kan? hehe.

tapi tak dinafikan internet ada sumber yg byk utk dapatkan ilmu. cuma jgn leka dgn bnd lain dahle ek.. =P

fieqa said...

ohhh ok..
thanks for the advice.

sokong ngn kata2 kak kd..klo baca buku, pengisian dy lebih terarah..=)

skrg pon, tgh menanamkan minat nk baca buku sbanyak mungkin..
tp tula, tanggungjwab melebihi masa y ada..cume depends kat kita la kan, camne nk handle..

thanks eh kak kd!