Tuesday, October 7, 2008

La Tahzan.

Nota: Ini bukan entri untuk review buku La Tahzan.

Alhamdulillah.
Tiada yang lebih menggembirakan daripada merasai nikmat iman.
Tiada yang lebih melegakan daripada mencicip barang setitik air di tengah-tangah padang pasir yang tandus.

Itulah yang sedang saya rasakan sekarang. Syawal blessings, perhaps.

Let the pictures do the talking. Credits to this site.gambar 1



gambar 2


Apakah signifikan kedua-dua gambar ini?

Gambar 1:
Saya sebenarnya sedang agak pening kepala dengan pelbagai kerja yang tak munasabah ni. Selepas solat dan berdoa (juga bercerita kepada Allah tentang masalah yang menyesakkan ini), saya baca al-Qur'an dan buka page secara random. I was reading at-Taubah until I found I was reciting this, "La Tahzan..innallaha ma'ana." I cried. I feel like God is talking directly to me. Soothing me with His words. Oh, Allah. You're always so sweet. How can I ask for anything than having your love and more love to share with others. I am a nobody and I have nothing to be proud of myself. But Allah, He knows each and every one of us more than we know our own selves. Cinta Allah tak terbatas. Tak kira siapa kita. Cuma..adakah kita mahu menyambut cinta-Nya?


Gambar 2:
Saya suka gambat ni sebab berkaitan dengan entri saya sebelum ini ^__^. Klik.


Credits to team amir X-Press-See untuk gambar ini. Oleh itu, saya berbesar hati untuk promote program ini yang dianjurkan oleh mereka. [special utk mereka yg di jepun, ya]




p.s kalau boleh, saya pun nak pergi juga...huhu.

2 comments:

Ir Iz said...

saya pon nak pergi juga !! :)

It's time like this, bila usaha dakwah tu dah timbul, and orang nampak, baru rasa ,"wahh...nak pergi..nak join.."

and sometimes, tak pernah terlintas pon how it began.. how hard it was earlier then..how no one knew about it.. or who started it..

sebab dakwah kita berterusan kan..disambung one batch after another..kita adalah penghubung barisan yg lalu dgn barisan mendatang.. bukan sebuah teori, bukan terlalu ideal, tapi realiti..

jadi kini, tak perlu mengharapkan result terlalu awal kan..having a goal is great..tapi utk mengharapkan dapat achieve something in a short time, maybe tak possible, or maybe tak kekal lama..and yes, it surely will be hard in the beginning kan..

Tengah remind myself nih kak KD..

Senang nak jumpa orang yg nak join something yg dah sedia ada..

Tapi tak ramai yg nak join utk usahakan and wujudkan something yg belum ada.. nak terima concept tu pon susah selagi tak nampak dengan mata kepala sendiri..

But, we work on kan kak KD..we neve r stop..let them pass, coz ada ramai lagi di luar sana yg maybe leh terima..or kita didik yg baru, yg muda, yg fresh..

(okeh, nak sambung study for Electromagnetics Exam esok~)

ps : Minggu exam this week di Vandy ~

kuchinque said...

Salam, dear sis.

Oh, jzkk for such a great reminder.
Awak buat saya teringatkan Rasulullah. It wasn't easy during his time too. Rasulullah nak fahamkan orang2 Makkah yg tak seramai mana tu pun berapa kerat sangat yang boleh terima, kan? We have learned from history, and it's time to make history..or else, we'll become history.

Mus'ab al-Khayr.
One time when Mus`ab was sitting with a group of people under a tree, one of the notables of Madinah approached, brandishing a spear. Mus`ab said to the group, ‘If he sits down, I’ll speak to him.’ The man threatened Mus`ab and warned him to leave the city and leave them all alone. Mus`ab smiled warmly and invited him to sit down and hear what he had to say. He added that if the man liked what he said he could accept it and if he didn’t like it, he would leave and not bother him again. The man agreed. He sat down and listened. Mus`ab did not compel him to do anything; he didn’t ridicule him or argue with him. Mus`ab simply recited the Qur’an and explained the simply and beautiful message of Islam. The man’s face changed and became radiant. It was clear that faith had entered his heart. He accepted Islam. More and more people accepted Islam at the hands of Mus`ab, through the mercy of Allah the Almighty. The first ambassador of the Prophet (peace be upon him) was extremely successful.
(from: http://www.islamonline.net/english/Journey/2005/05/jour01.shtml)

You're a Mus'ab!
Allah has selected you among all people to be like him. Kadang-kadang orang yang kita tak 'expect' yang nampak apa yang kita nak sampaikan. Atau mungkin juga mereka yang pada awalnya menentang kemudian boleh terima. It is not us to decide, but to work our very best for it.

I always have this feeling that it is actually good that Sayid Qutb punya kesedaran selepas Hassan al-Banna syahid. Dia menyambung kembali semangat tu.

Allah is the best of all planners.

"Ya Allah, anugerahkanlah kebaikan kepada mereka yang mengharapkan kebaikan daripada Mu"

Let's make du'a, everyone!