Monday, August 11, 2008

Sekolah Kehidupan

Salam.
Sekarang jam 1.2o pagi. Penat, tapi tak boleh nak tidur lagi. Hari ini saya rasa sangat gembira. Jadi, saya tidak boleh tidur sehingga saya dapat ceritakan semua. Hehe..

Petang tadi saya ke LY untuk menemani seorang sahabat@sister@adik yang akan pulang ke Yu Es seminggu lagi. Walaupun baru kenal selama 2 bulan, rasa macam dah cukup lama bersama-sama. Bukan maksud saya dah lama dan rasa bosan. Tapi, rasa lama yang macam dah lama kenal. Dah pergi rumah dia, dah jumpa mak dia, dah tidur rumah dia dan makan kat rumah dia, dah rasa karipap segera yang selalu dia masak.. banyak juga yang dah dilakukan bersama. dan saya rasa sangat gembira mengenali dia. Sebab tu saya tak mahu melepaskan peluang menghabiskan masa yang ada untuk bersama dia sebelum dia terbang kembali ke negara encik bush-uuk.

Tee. Dia memang istimewa. Pertama kali dia muncul, dia tidak pernah tunjukkan keganjalan untuk bersama kami. Apa saja kami buat, dia juga buat dengan penuh semangat. Saya cukup kagum melihat semangat dia. Walaupun dia hanya berseorangan bertugas di medan Yu Es, dia tidak putus harapan. Dia seolah-olah tahu yang dia perlu bangkitkan semula semangat di Yu Es yang sudah semakin menghilang. Banyak idea-idea yang diutarakannya yang saya lihat memang cukup bernas. Pernah juga dia ke pejabat atasan, mencari senarai nama pelajar-pelajar baru untuk dibimbing. Juga sanggup menjadi jurucakap bagi pihak tersebut hanya untuk bertemu dengan pelajar-pelajar ini. Sanggup menaiki bas hampir setiap hujung minggu dari selatan ke sini, tanpa jemu. Waahhh..sangat semangat! and she's even younger than me! huhu..

Apa yang saya paling ingat mengenai dia ialah dia memang unik. Boleh bercakap dengan pantas, sangat rajin bertanya dan sangat semangat. Dia tidak segan untuk menjadi dirinya. Juga untuk bersama dengan sesiapa sahaja. Hari ini kami berpusing-pusing di sekeliling bandaraya Kei El, melalui Bukit Bintang dan berhenti di beberapa tempat. Berada di LY, saya lihat riak wajahnya yang kelihatan tidak senang hati. Saya bertanya kenapa. Dia melirik ke satu sudut. Saya melihat dan saya faham kenapa. Anak Malaysia zaman sekarang! Tee berkata, "Ingatkan kat Yu Es je orang macam ni. Tak sangka kat Mesia pun sama je". Setelah selesai urusannya kami meneruskan perjalanan. Tee berkata lagi, "Pelik lah. Apa yang pelancong western cari kat sini ye? Semua kan dan macam sama je dengan tempat diorang. Tak de langsung ciri-ciri Islam". Saya juga mengakui, rata-rata tempat yang kami pergi langsung tiada ciri Islami. Kadang-kadang saya juga pernah terasa seperti orang asing yang berada di negara yang asing. Mana taknya, semua yang ditayangkan pun merupakan gambar-gambar yang memang asing. Asing daripada agama dan adat kita. Dan keasingan yang pelik ini juga yang disambut-sambut oleh khalayak sehingga diterima oleh bermacam pihak. sehingga yang asing ini begitu sebati dalam jiwa kita dan tidak tertampak lagi keasingannya.(haha..ayat pusing-pusing).

Malam ini kami merancang untuk menyambut hari lahir seorang sister. Kami ke sana-sini untuk mencari makanan kegemaran semua. Sekali lagi kami tercampak ke tempat yang memang asing dan menjadi orang asing. Seperti ada satu pesta besar-besaran di sana. Saya tertanya-tanya, apa istimewanya hari ini sehingga sambutan sedemikian besar diadakan. Oh, rupa-rupanya tempoh hari adalah hari 'ong'. Kasihan, saya nampak mereka memuja-muja batu besar tak bernyawa itu. Mereka meraikannya dengan penuh gembira.. dan saya masih terkapai tidak tahu untuk berbuat apa. Saya mengakui..masih banyak lagi kerja kita. Dan saya tidak boleh berhenti..

Dalam perjalanan pulang, kami menerima panggilan untuk menjemput sisters dari Brunei dan Ireland di Kei El Sentral. Saya belum pernah bertemu dengan sisters Brunei yang dimaksudkan. Malam sudah hampir larut. Tidak ramai orang di stesen. Saya ternanti-nanti dan risau apa-apa terjadi kepada mereka. Maklumlah di tempat mereka tiada kenderaana awam sebegini. Takut-takut terlepas stesen pula. Perancangan awal mereka mahu menaiki komuter ke 'sana'. Tapi memikirkan bagasi-bagasi mereka dan peranan mereka ketika ini ialah sebagai tetamu, kami cuba menjemput mereka di sini, supaya mereka dapat menaiki kereta dengan lebih selesa. Biar kami yang bersesak di dalam tren komuter.

Sebaik mereka tiba saya tertanya-tanya, yang manakah sisters Brunei. Kelihatan mereka sama sahaja. Sebelum ini saya pernah bertemu dengan seorang sister Brunei yang lain, tetapi dari pemakaian dan percakapannya saja saya dapat tahu yang dia memang dari Brunei. Tetapi kali ini mereka berbeza. Mampu bertutur dengan bahasa kita dengan baik, berpakaian pun sama saja. Selepas membawa mereka ke kereta dan memindahkan semua bagasi yang ada kami bercadang untuk membawa sisters Brunei menaiki kereta ke desitansi yang ingin dituju. Pasti mereka capek selepas seminggu berkursus di sini. Tetapi seorang daripada mereka, Shasha berkeras tidak mahu menaiki kereta. Dia mahu mencuba menaiki komuter di sini. Saya dan Tee, serta Kak R dari Ireland membawa Shasha menaiki tren.

"Ciyok!" Shasha tiba-tiba berkata. Tee membalas, "Chaiyok!". Shasha, "Bukan..chiyok!". Saya bertanya, "Chiyok tu apa?". "Seronok", balas Shasha. "Tapi bukan chiyok. Siok. S-i-o-k". "Ohh.. syok! haha..sama la" saya tertawa. Walaupun terpaksa berhimpit-himpit di dalam tren, berdiri di sepanjang perjalanan. Saya rasa pada malam itu merupakan malam pertama yang penuh nikmat. Saya merasai nikmat persahabatan dalam Islam. Merasai indahnya mengenal seseorang beberapa saat, tetapi seperti sudah bertahun mengenalinya. Tidak kering gusi kami bersama Shasha. Kata Shasha, "Tee tengoklah. Saya sudah boleh cakap bahasa malaysia dengan baik. Dulu saya memang tak mahu cakap Bahasa Malaysia. Sampai dengan kamu pun saya mahu cakap Brunei juga". Memang, Shasha mampu bercakap dengan lancar. Kalau mendengar dia bercakap dalam bahasa Brunei, saya pasti terpana. "Lajunya!"

Tiba di destinasi, semua orang sedang menunggu kami. Kasihan mereka, terpaksa menahan lapar semata-mata untuk makan bersama. Semasa di perjalanan, sisters dari France turut tiba. Mereka sanggup berjalan di kegelapan malam dari stesen ke sana. Akhirnya mereka berhenti di balai polis kerana tidak pasti arahnya. Aduh, kasihan mereka! Beginilah Islam mengajar kami. Sanggup berkorban demi orang lain. Apalah ertinya pengorbanan yang secuil itu berbanding nikmat berada dalam redha Allah.

Banyak yang saya pelajari dari Sekolah Kehidupan ini. Belajar daripada mereka yang tidak perlu menggelarkan diri mereka sebagai cikgu. Sahabat-sahabat yang mengajar saya dengan semangat dan tingkah laku mereka. Bersama-sama berkongsi pengalaman sebagai panduan bersama. Kalau dahulu, ramai di antara kami bukanlah siapa-siapa. Tetapi dengan izin Allah juga, kami mampu menjadi siapa-siapa. Menjadi Super Hero dari diri yang zero. Menjadi insan-insan yang ingin berusaha membawa insan-insan lain merasa nikmatnya mengecap hidup dalam nikmat islam... dan turut menjadi Super Hero :P

(saya je yang suka-suka guna perkataan Super Hero ni. perasan je...)

p.s: Saya terpaksa menyambung entri ini pada keesokan harinya. Disebabkan terlalu penat saya Zzzz.......

Kepada Tee, Selamat terbang tinggi. Saya pasti merindui kamu nanti :D Maaf ye tak dapat hantar kamu pergi. Saya tidak ada pasport untuk ke kota singa..
Anyway, Tee boleh dilawat di sini.

++ Lab report Coliform bacteria tak siap lagi. Masih boleh tulis entri di sini? haha :P

No comments: