Sunday, February 1, 2009

Hujan: Rahmat + Kasih + Hidayah


Saya suka hujan.

Setahun yang lalu kami berjumpa dalam hujan. Kelakar. Masa itu kami cuba bertahan berpiknik di bawah hujan sehinggalah hujan menjadi benar-benar lebat dan kami berlari untuk berlindung di bawah jambatan.

Semalam hujan juga. Kali ini tiada jambatan untuk duduk berlindung, tetapi ada khemah dan bangku taman yang cantik. "Hujan rahmat.." kata Is. Namun bagi saya hujan itu turun lebih dari sekadar rahmat. Hujan kasih dan hidayah daripada Allah kepada seluruh makhluk.

Teringat satu hadis dari Abu Musa al-Asy'ari, bahawa Rasulullah S.A.W, "Perumpamaan petunjuk dan ilmu yang sebab itu Allah mengutusku adalah seperti hujan." (Riwayat Bukhari).

Semoga dengan iringan hujan dalam setiap perjumpaan kita, turut diiringi juga rahmat, kasih dan hidayah oleh Allah buat kita.

Yamna dan Is,
Thanks so much for making up my day. ^____^
Jazakillahukhairan katheera.
(semoga Allah membalas kamu dengan kebaikan yang banyak)

"Barangsiapa yang ingin diberikan Allah kebaikan, akan diberinya kefahaman dalam ad-Deen"

Semoga kita semua diberi kefahaman dalam ad-Deen..

5 comments:

zulaikhahamidon said...

sori wahai cik kd.. tak ada rezeki kita jumpa :S next time insyaAllah..

yAmNa~ said...

salam kd...
nak buat pengakuan, masuk ni dah 3 kali kot jengok blog kd lps jumpe hari tu.. kot2 la kd ade buat entry psl tu kan.perasan je.hehe.. rupanya mmg ade pon... =p

thx kd, byk blajar byk bnda baru.. mmg ade hikmah pon hujan tu. kalo tak hujan, mayb takde peluang nk duduk sm2 n diskus psl bnda2 yg berlaku disekeliling kite skrg... rs mcm datang usrah plak.hehe...

last skali, nk cakap jugak kat kd, terima kasih sbb ajar sy byk sgt benda. hanya Allah yg dapat menjalas jasa2 kamu... =)

kuchinque said...

terharu..:')

it's nothing, I do owe you..
but Allah who made it possible ^__^

Anonymous said...

btol2..besa btol hikmah ujan tu ari..byk dpt ilmu2 baru..tq so much!
kd nti 13 14 15 feb xleh dtg..ade student crnival sume wajib..16/2 ade midtem lak..13/2 beday kd..heheh..
sowi sangat2 taw kd..

kuchinque said...

ehe. ok je. next time, insya Allah.
Semoga Allah permudahkan.. =)