Tuesday, June 23, 2009

Benci dunia


"Dunia itu sesuatu yang negatif!" petikan dari kata-kata Sheikh Hamza Yusuf dalam salah satu dari siri-siri The Arrivals. Sampai begitu sekali dunia ini digambarkan. Masakan tidak, siri The Arrivals itu mendedahkan tentang kebangkitan sekumpulan manusia dalam membawa "The New Wordly Order". Ha, sila lihat perkataan "WORDLY" itu dengan sejelas-jelasnya! Sepertinya mereka sedang membawa konsep untuk membawa manusia merasai dan mahu kepada hidup keduniaan semata-mata. Cinta dunia. Cinta dunia. Cinta dunia.

Bagaimana? Terlalu banyak yang telah mereka rancangkan dan nampaknya perancangan mereka sememangnya sangat teliti. Antaranya ialah dengan membangkitkan SEKULARISME tanpa kita sedar. Ah, lihat saja. Bila berbicara tentang Islam pun, siapa sangat yang mahu dengar. Bukankah lebih enak dan keren untuk berbicara tentang muvi, cerita-cerita terbaru yang dimainkan di televisyen, gosip-gosip terkini dan omongan-omongan yang tidak membuahkan iman itu? Kononnya Malaysia ini paling ramai beragama Islam, tapi.... Lihat pada jemaah masjidnya, bukan pada bilangan masjidnya. Lihatlah pada mereka yang hadir untuk berada di dalam taman syurga berbanding taman neraka? Lihatlah..lihatlah..lihatlah.

Atau adakah cukup dengan hanya melihat?
Kemudian sibuk mencerca saja. Kononnya kamu ni kaum baik-baik belaka. haha
Jangan jadi reaktif, tapi harusnya proaktif! Bukan asyik menunding jari untuk mencari siapa yang salah, bukan menuduh sesama muslim lainnya itu dan ini. Ah, bila umat tidak bersatu dan asyik berseteru, maka penyeru-penyeru taghut itu sedang asyik berlagu. Mereka gembira melihat kita tidak keruan dibuatnya.

Oh, tapi mengapa bila ditanya..
Apakah benar kita perlu seimbang dunia dan akhirat?
Masih terasa ragu-ragu pula. Memang sukar membuang kata-kata turun temurun ini. Tapi bukankah kita harus sedar dan faham akan setiap kata-kata yang mahu dijadikan pegangan. Tidak boleh diambil sesukanya saja!
Jadi bagaimana seimbang dunia dan akhirat itu?
Apakah dengan tidak boleh ambil akhirat itu berlebih-lebih dari dunia? Oh, sepertinya kita harus mengingatkan diri apabila berbuat sesuatu untuk akhirat, "cukup-cukuplah! jangan sampai berlebihan pula!". Bagaimana pula tu? Bukankah akhirat itu hala tuju kita, matlamat terakhir kita? Ah, seperti tanpa sedar..ayat yang biasa-biasa itu sebenarnya menjadi racun untuk mendidik diri menjadi sekular!

Oh, bukan pula saya mahu mengatakan supaya kita harus meninggalkan dunia sepenuhnya.
Tapi untuk kita fahami, mengapa sebenarnya kita perlu mengambil bahagian dunia itu juga.
Bila akhirat itu menjadi matlamat, dunia ini hanyalah alat. Alat untuk membawa diri ke arah matlamat yang sebenar. Hanya mengambil dunia sebagai satu keperluan untuk akhirat. Harus mendidik diri, bukan dunia ini yang dicari.. bukan dunia ini yang kita mahu.. tetapi tentunya akhirat yang abadi. Persis diri ini merasa terpaksa untuk mengambil dunia kerana mahu menuju akhirat nanti dengan bekalan hasil bercucuk tanam di dunia ini. Harus mendidik diri ini merasa BENCI DUNIA dan terpaksa untuk menggunakannya demi akhirat yang dituju.. demi syurga yang didamba. Pastinya untuk menjauhkan diri dari CINTA DUNIA itu.. untuk mendidik diri meletakkan DUNIA itu bukanlah tujuan utamanya. Ah, tidak mahu kalah kepada THE NEW WORDLY ORDER itu!

Tidak hairanlah bagaimana para sahahat dulu sangat sensitif dengan isu-isu duniawi ini. Bagaimana mereka bersungguh-sungguh untuk mendidik diri menjadi zuhud dan menolak kemewahan dunia! Kerana DUNIA ini merupakan sesuatu yang sangat negatif. Bila mencintai dunia, kita akan menolak akhirat. Perhatikan dalam sabda nabi tentang sifat WAHAN itu. Peringatan penting dari Rasulullah tercinta buat umat tercinta.

“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka.”

Maka salah seorang sahabat bertanya, “Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?”

Nabi saw, menjawab, “Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, dan Allah akan mencabut ‘rasa gentar’ terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”

Seorang sahabat bertanya, “Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’

Rasulullah saw, menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”Benci dunia.
Benci dunia.
Benci dunia.
Bolehkah?No comments: