Thursday, October 13, 2011

7 bulan yang indah

Bismillah.

Sungguh malu bila melihat di birai kanan, di bahagian arkib blog. Tahun ini saya hanya sempat menyumbang 10 entri sahaja (ok, tambah yang ini mungkin jadi 11). Dan kini kita semakin menjengah ke penghujung tahun. Malu kerana di sepanjang 9 bulan 13 hari yang dilalui, merupakan hari-hari yang tidak tergambar banyaknya nikmat dari Tuhan. Lalu, bagaimana mungkin saya sebagai hamba-Nya kurang mempamerkan kesungguhan dalam mensyukuri nikmat-nikmat ini? Astaghfirullah...

Andai mahu dihitung satu persatu nikmat Allah, mungkin saya tidak mampu ke mana-mana dalam jangka masa yang lama kerana mahu mengira nikmat yang terlalu banyak ini. Siapa sangka, banyak perkara yang berlaku di luar perhitungan saya...di luar jangkaan saya.. tetapi yang pasti...kejutan-kejutan ini merupakan kejutan yang sangat indah! Subhanallah!

Tetapi mungkin saja dalam tempoh melalui nikmat-nikmat yang hebat ini, saya sudah tersalah langkah..mungkin juga saya tersasar. Lantas, Allah yang Maha Penyayang mengingatkan saya..bukan sekali dua, tetapi tidak terhitung juga banyaknya. Diberi-Nya saya peluang, lagi dan lagi.. tanpa henti.

Lalu, ah.. Hari ini saya dikejutkan lagi.. Diingatkan penuh lembut oleh Al-Latiif tentang cinta saya pada-Nya.

dan saya menangis hiba..

Sekian lama, mungkin saya tidak merasakan getar cinta itu.
Tetapi sang Kekasih Agung, dengan penuh cinta masih memberi saya peluang buat kesekian kalinya..

Di manakah cinta yang pernah saya lafazkan dulu?
Di manakah getaran rasa penuh syahdu yang sering saya dambakan dulu?
Di manakah 'pengorbanan-pengorbanan' yang saya sedia lakukan saat mengharapkan redha dan cinta-Nya dulu?


Oh, Allah.. izinkan saya merasa getar cinta itu kembali. Merasai cinta teragung buat-Mu hingga ke tahap cinta tertinggi buat-Mu. Seperti sosok-sosok pencinta-Mu yang hebat.

Cintanya Musa A.S seperti dalam surah Taha: 84 ;
"Dan aku bersegera (menuju) kepada-Mu, Tuhanku, Agar kau meredhaiku"

dan cintanya Rasulullah SAW seperti ingatannya pada semua di saat mula menjejakkan kaki di Madinah;
"Wahai manusia, cintailah Allah dari setiap hati-hati kalian!" (H.R Thabrani)

lalu izinkan aku untuk turut mengikuti langkah-langkah nabi-Mu, agar aku dapat menjejak cinta-Mu lewat Ali Imran: 31;
"Katakanlah (Muhammad); Jika kamu semua (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah akan mengasihi kamu semua"


"Ya Allah, berilah aku cinta-Mu, dan cinta orang yang cintanya memberi kebaikan padaku di sisi-Mu. Ya Allah, apa yang Kau berikan padaku dan aku senangi maka jadikanlah itu kekuatan bagiku untuk melakukan apa yang kau sukai. Ya Allah, apa yang Kau jauhkan dariku dari apa yang kusenangi, maka jadikanlah itu kelapanganku dari apa yang Kau sukai" (H.R at-Tirmizi)

"Ya allah, aku minta pada-Mu kenikmatan melihat wajah-Mu yang mulia, dan aku minta kerinduan bertemu dengan-Mu" (H.R an-Nasai dan Imam Ahmad)

No comments: